Kdo by si nedal lahodný krémový dort s ovocnou omáčkou? Zapomeňte na tučné cheesecake z tvarohu a vajec, vyzkoušejte nepečený rostlinný cheesecake s jahodami bez cukru a tuku. Plný bílkovin 😉
8 kousků, příprava 30 minut, tuhnutí 1 hodina
- 1/2 šálku kešu oříšků
- 10 datlí
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 balení hedvábného tvrdého tofu
- 3 PL citronové šťávy
- 1 PL chia semenek
- 1 čl strouhané citronové kůry
- 1 čl vanilkového extraktu)
- 1/2 šálku jablečné šťávy (+2-3 lžíce)
- 2 čl prášku agar (nebo 2 lžíce agaru vločky)
- Stevia nebo jiné sladidlo podle chuti
- 300g jahod
Kešu oříšky nechte předem namočené ve vodě minimálně 2 hodiny. V sekáčku rozmixujte datle, přidejte ovesné vločky, znovu mixujte, poté přidejte 2-3 lžíce jablečné šťávy a propracujte v sekáčku do kompaktní hmoty. Případně ještě jablečnou šťávu přidejte, ale nesmí Vám vzniknout bláto. Těsto natlačte do koláčové nádoby nebo talíře s vyšším okrajem. Nádobu si předem lehce vymažte olejem, aby se pak koláč lépe vyndaval, okraje by Vám měly vyjít asi jeden centimetr vysoké.
V mixéru zpracujte dohladka všechny zbývající ingredience kromě jahod, agaru a jablečné šťávy. V malém kastrůlku ohřejte jablečnou šťávu. Když je horká, vmíchejte metličkou agar a povařte asi tři minuty. Znovu zapněte mixér a do mixující se směsi vlijte jablečnou šťávu z agarem. Pořádně promixujte. Když se agar bude udržovat na stěnách setřete ho a znovu mixujte. Tento poslední krok musíte udělat rychle, dokud je agar horký. Směs hned vlijte na korpus, rozprostřete a uhlaďte.
Dejte minimálně na hodinu do lednice. Podávejte ozdobené nakrájenými jahodami a jahodovou omáčkou, kterou uděláte rozmixováním čerstvých jahod a sladidla dle chuti.
Inspirováno ze skvělého webu Vegan fatfree kitchen, původní recept ZDE.