Letošní první dýňovka z domácí dýně!
Dýňový krém je snad ta největší nutnost na podzim a hlavně je na něm parádní to, že když máte chuť na polévku, dáte si ho jako polévku, když vás dohoní chuť na krémové dýňové těstoviny, dáte si ty a takto bych mohla pokračovat, jelikož právě tento krém má miliardy využití a určitě se zavděčí každému.
A na jednu super rychlou verzi dýňového krému pro vás mám dnes recept.
Ingredience na 2 porce
- 300 g hokkaido dýně
- 150 g jiné zeleniny (květák, mrkev,...)
- 100 g hedvábného tofu Mori-nu firm
- 1 pl lahůdkového droždí
- 1 čl kokosového oleje
- 300 ml rostlinného (kokosového) mléka
- ½ čl kurkumy
- ¼ čl sušené papriky
- špetka sušeného zázvoru
- špetka kari
- ½ čl sušené cibule
- ½ čl medvědího česneku
- sůl, pepř, čerstvé bylinky, citronová šťáva
Zeleninu jsem pokrájela na malé kousky dala do kastrolu s rozehřátým kokosovým olejem, posypala kořením, droždím a malinko za stálého míchání opekla. Jakmile se zelenina trochu opekla, zalila jsem ji malým množstvím vody a nechala pod pokličkou povařit do měkka.
Poté jsem zeleninu dala do mixéru, přidala jsem tofu a mléko a vše rozmixovala do hladka. Pokud by se vám krém zdál moc hustý, přidejte trochu mléka nebo vody.
Hladký krém jsem vylila znovu do kastrolu a ještě nechala trochu prohřát a dochutila jsem ho solí, pepřem, citronem a čerstvými bylinkami.
Aby byl krém jemnější, můžete si navrch dát rostlinný bílý, nejlépe kokosový, jogurt nebo rostlinnou kokosovou smetanu, kterou mají v Lidlu. A jako oživení se navrch ještě parádně hodí třeba semínka, nebo si můžete opéct na kostičky nakrájený chleba. Dobrou chuť!