Dýňový krém

Letošní první dýňovka z domácí dýně!

Dýňový krém je snad ta největší nutnost na podzim a hlavně je na něm parádní to, že když máte chuť na polévku, dáte si ho jako polévku, když vás dohoní chuť na krémové dýňové těstoviny, dáte si ty a takto bych mohla pokračovat, jelikož právě tento krém má miliardy využití a určitě se zavděčí každému.

A na jednu super rychlou verzi dýňového krému pro vás mám dnes recept.

dynovy-krem-s-veganskou-smetanou-a-seminky

Ingredience na 2 porce

  • 300 g hokkaido dýně
  • 150 g jiné zeleniny (květák, mrkev,...)
  • 100 g hedvábného tofu Mori-nu firm
  • 1 pl lahůdkového droždí
  • 1 čl kokosového oleje
  • 300 ml rostlinného (kokosového) mléka
  • ½ čl kurkumy
  • ¼ čl sušené papriky
  • špetka sušeného zázvoru
  • špetka kari
  • ½ čl sušené cibule
  • ½ čl medvědího česneku
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky, citronová šťáva

Zeleninu jsem pokrájela na malé kousky dala do kastrolu s rozehřátým kokosovým olejem, posypala kořením, droždím a malinko za stálého míchání opekla. Jakmile se zelenina trochu opekla, zalila jsem ji malým množstvím vody a nechala pod pokličkou povařit do měkka.

Poté jsem zeleninu dala do mixéru, přidala jsem tofu a mléko a vše rozmixovala do hladka. Pokud by se vám krém zdál moc hustý, přidejte trochu mléka nebo vody.

Hladký krém jsem vylila znovu do kastrolu a ještě nechala trochu prohřát a dochutila jsem ho solí, pepřem, citronem a čerstvými bylinkami.

Aby byl krém jemnější, můžete si navrch dát rostlinný bílý, nejlépe kokosový, jogurt nebo rostlinnou kokosovou smetanu, kterou mají v Lidlu. A jako oživení se navrch ještě parádně hodí třeba semínka, nebo si můžete opéct na kostičky nakrájený chleba. Dobrou chuť!

O autorovi

    Eliška Lossmannová

    https://www.instagram.com/_with.ella/


    >