Sezóna jahod je v plném proudu, tak co si z nich udělat třeba tenhle zdravý jahodový dortík? Spolu s kokosem, vanilkou a dalšími dobrotami vykouzlíte skvělou dobrotu, kterou si můžete vychutnat s dobrým pocitem, že tělu dopřáváte i spoustu živin 🙂
Ingredience na 1 dort
Na korpus
- 100 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 100 g lískových ořechů Zdravý den
- 20 g kokosové mouky Adveni
- 80 g kokosových sušenek Natural BIO bez lepku
Na krém
- 60 g rýžového proteinu Growing Naturals vanilka
- 1 plechovka kokosového mléka (jen tuhá část)
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 čl extraktu z vanilky
- 1,5 balení hedvábného tofu Mori-nu extra pevného
- erythritol Nutrisslim podle chuti
- 8 čl agaru
- 200 ml vody
- 250 g jahod
Na zdobení
- 1 tabulka hořké čokolády
- další čerstvé jahody a máta
Jahody si nakrájíme na menší kousky a necháme stranou. Ořechy rozdrtíme a spolu s kokosovou moukou je vmícháme do rozpuštěného oleje. Směs namačkáme do kulaté otevírací formy (průměr cca 22 cm) na dort se dnem vyloženým pečícím papírem a dáme chladit do lednice.
Smícháme tofu s kokosovým mlékem, proteinem, erythritolem, vanilkou, citronovou šťávou a vše důkladně umixujeme. Ve vodě povaříme agar cca 4 minuty a poté ho rychle vlijeme do umixované směsi a znovu mixujeme, aby se promísil ve směsi dřív, než ztuhne. Ještě tak minutu mixujeme, případně setřeme ze stěn a znovu mixujeme. Zde je třeba jednat rychle.
Pak do směsi přimícháme připravené jahody, promícháme, nalijeme na ztuhlý základ a dáme nejméně na 3 hodiny chladit do lednice.
V závěru můžeme a nemusíme rozpustit hořkou čokoládu, polijeme s ní dort a dáme opět do lednice ztuhnout ideálně přes noc. Servírujeme se zbytkem jahod a mátou.