Jak jsme si řekli v nedávném článku "Nebojte se tuků" – není tuk jako tuk. Tuk jako nutriční látka je nezastupitelný v našem jídelníčku, ale měli bychom velmi pečlivě vybírat v jaké podobě se na našem talíři bude objevovat.
Pokud se snažíte přijímat opravdu jen ty dobré tuky jako je avokádo, oříšky, olivy a v malé míře rostlinné oleje do salátu, děláte moc dobře. A máme pro Vás malou odměnu! Nemusíte už truchlit po čerstvém chlebu namazaném máslem s rajčetem a solí, ani rohlík s máslem a džem s horkým kakaem k snídani nemusí být zapomenutou historií. Nedůvěřujte pochybným margarínům, které se tváří zdravě a chutnají po umělé hmotě. Udělejte si domácí rostlinné máslo, které si můžete dopřát s chutí a bez výčitek. Samozřejmě ale jen v přiměřeném množství. Navíc jeho výrobu hravě zvládne i malé dítě.
1 Sklenička, příprava 10 minut
- 200ml kokosového oleje
- 25 ml olivového oleje
- 25 ml slunečnicového oleje
- 20 ml ovesné smetany
- 1/2 čl soli
- 1/4 čl kurkumy
- miska ledu
Připravíme si skleněnou uzavíratelnou nádobku. Praktičtější bude nižší s širokým hrdlem. Do této nádobky dáme kokosový olej a necháme na topení nebo ve vodní lázni rozehřát. Poté ho přelijeme do mixéru a přidáme i ostatní ingredience kromě ledu. V mixéru vše dobře prošleháme, aby vznikla homogenní směs. Mezitím si připravíme plnou misku ledu, která musí být větší než sklenička na máslo. Do ledu vložíme skleněnou nádobku a vlijeme do ní směs z mixéru. Ihned začneme míchat lžičkou a čekáme, až začne tuhnout. Je třeba rychlého zchlazení, aby se složky neoddělily. Když je máslo už téměř tuhé a dobře promíchané, nádobku uzavřeme a vložíme na půl hodiny do mrazáku. Poté uchováváme v ledničce, kde nám vydrží minimálně měsíc. Používat ho můžete jako běžné máslo, ale doporučuji spíše pro studenou kuchyni.
Poznámka: Čím kvalitnější základové oleje použijete, tím lépe. Měly by být za studena lisované, nejlépe z ekologického zemědělství. Počítejte s tím, že díky kokosovému oleji bude mít máslo lehce exotickou vůni, ale v chuti se to pak už nijak výrazně neprojevuje. A pokud máte rádi kokos, bude Vám to jedině příjemné :-)
Je možné použít pouze slunečnicovy a olivovy olej, kdyz kokos nemuzu? 🙂 A jak by se postupovalo. Rovnou vse hodit do mixeru a pote zchladit?
S jiným než kokosový to bohužel nepůjde. Jedině ještě s palmovým. Základem musí být olej, který tuhne (obsahuje nasycené mastné kyseliny ve větším poměru).
Mohu vynechat ovesnou smetanu?Protože palmový olej nesnáším a ovesná smetana ho obsahuje.Já totiž nevěřím ,že palmový olej může být BIO.
ahojky.tak si vyrob ovesnou smetanu doma:) 80g ovesných vloček namoč do 1/2 l vody na půl hodinky.pak rozmixuj,sceď přes punčochu a máš smetanu:)
A sezamový místo kokosového?
Mohu pouzit sezamovy olej?
Ten vám nevytuhne.
co by prosím šlo místo ovesné smetany – potřebovala bych to mít i bezlepkové? Šla by třeba bezlaktozová smetana?
Ano, jde použít jakákoli. Třeba rýžová nebo sójová.
uvařil jsem a skvělý,moc dobrý, vyjde sice trochu dráž , ale mňam mňam … 😛
Mohu se zeptat, jakou značku kokosového oleje jste použili?? 🙂 Je nějaký, který není tolik aromatický? 🙂 Díky za odpověď
Miško, já použila klasický bio panenský. Tedy ten, co kokosové aroma má a nevadí mi. Ale pokud bys chtěla bez kokosového aroma, tak takový je k dostání ve zdravých výživách nebo v DM drogerii.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli by šel tenhle margarín trochu naředit vodou, aby to nebyl téměř čistý tuk (margaríny z obchodu taky obsahují převážně vodu). Zajímá mě jen, zda to jde takhle doma udělat, chtěla bych docílit poměru voda:tuk cca 1:3. Děkuji za odpověď
Mozna by misto kokosoveho oleje slo pouzit kakaove maslo, ale vyzkousene to nemam