Domácí rostlinné máslo

Jak jsme si řekli v nedávném článku "Nebojte se tuků" – není tuk jako tuk. Tuk jako nutriční látka je nezastupitelný v našem jídelníčku, ale měli bychom velmi pečlivě vybírat v jaké podobě se na našem talíři bude objevovat.

Pokud se snažíte přijímat opravdu jen ty dobré tuky jako je avokádo, oříšky, olivy a v malé míře rostlinné oleje do salátu, děláte moc dobře. A máme pro Vás malou odměnu! Nemusíte už truchlit po čerstvém chlebu namazaném máslem s rajčetem a solí, ani rohlík s máslem a džem s horkým kakaem k snídani nemusí být zapomenutou historií. Nedůvěřujte pochybným margarínům, které se tváří zdravě a chutnají po umělé hmotě. Udělejte si domácí rostlinné máslo, které si můžete dopřát s chutí a bez výčitek. Samozřejmě ale jen v přiměřeném množství. Navíc jeho výrobu hravě zvládne i malé dítě.

1 Sklenička, příprava 10 minut

  • ​200ml kokosového oleje
  • 25 ml olivového oleje
  • 25 ml slunečnicového oleje
  • 20 ml ovesné smetany
  • 1/2 čl soli
  • 1/4 čl kurkumy
  • miska ledu

Připravíme si skleněnou uzavíratelnou nádobku. Praktičtější bude nižší s širokým hrdlem. Do této nádobky dáme kokosový olej a necháme na topení nebo ve vodní lázni rozehřát. Poté ho přelijeme do mixéru a přidáme i ostatní ingredience kromě ledu. V mixéru vše dobře prošleháme, aby vznikla homogenní směs. Mezitím si připravíme plnou misku ledu, která musí být větší než sklenička na máslo. Do ledu vložíme skleněnou nádobku a vlijeme do ní směs z mixéru. Ihned začneme míchat lžičkou a čekáme, až začne tuhnout. Je třeba rychlého zchlazení, aby se složky neoddělily. Když je máslo už téměř tuhé a dobře promíchané, nádobku uzavřeme a vložíme na půl hodiny do mrazáku. Poté uchováváme v ledničce, kde nám vydrží minimálně měsíc. Používat ho můžete jako běžné máslo, ale doporučuji spíše pro studenou kuchyni.

Poznámka: Čím kvalitnější základové oleje použijete, tím lépe. Měly by být za studena lisované, nejlépe z ekologického zemědělství. Počítejte s tím, že díky kokosovému oleji bude mít máslo lehce exotickou vůni, ale v chuti se to pak už nijak výrazně neprojevuje. A pokud máte rádi kokos, bude Vám to jedině příjemné :-)​

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Zuzule napsal:

    Je možné použít pouze slunečnicovy a olivovy olej, kdyz kokos nemuzu? 🙂 A jak by se postupovalo. Rovnou vse hodit do mixeru a pote zchladit?

    • Katy B. napsal:

      S jiným než kokosový to bohužel nepůjde. Jedině ještě s palmovým. Základem musí být olej, který tuhne (obsahuje nasycené mastné kyseliny ve větším poměru).

  • dakstor napsal:

    Mohu vynechat ovesnou smetanu?Protože palmový olej nesnáším a ovesná smetana ho obsahuje.Já totiž nevěřím ,že palmový olej může být BIO.

    • čoki napsal:

      ahojky.tak si vyrob ovesnou smetanu doma:) 80g ovesných vloček namoč do 1/2 l vody na půl hodinky.pak rozmixuj,sceď přes punčochu a máš smetanu:)

  • Romannnnnn napsal:

    A sezamový místo kokosového?

  • Romannnnnn napsal:

    Mohu pouzit sezamovy olej?

  • Eva H. napsal:

    co by prosím šlo místo ovesné smetany – potřebovala bych to mít i bezlepkové? Šla by třeba bezlaktozová smetana?

  • Vladimír Strnad napsal:

    uvařil jsem a skvělý,moc dobrý, vyjde sice trochu dráž , ale mňam mňam … 😛

  • Miška napsal:

    Mohu se zeptat, jakou značku kokosového oleje jste použili?? 🙂 Je nějaký, který není tolik aromatický? 🙂 Díky za odpověď

    • Katy B. napsal:

      Miško, já použila klasický bio panenský. Tedy ten, co kokosové aroma má a nevadí mi. Ale pokud bys chtěla bez kokosového aroma, tak takový je k dostání ve zdravých výživách nebo v DM drogerii.

  • Eviňák napsal:

    Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli by šel tenhle margarín trochu naředit vodou, aby to nebyl téměř čistý tuk (margaríny z obchodu taky obsahují převážně vodu). Zajímá mě jen, zda to jde takhle doma udělat, chtěla bych docílit poměru voda:tuk cca 1:3. Děkuji za odpověď

  • Kimmi napsal:

    Mozna by misto kokosoveho oleje slo pouzit kakaove maslo, ale vyzkousene to nemam


  • >