Jelikož je pizza nejoblíbenějším jídlem mého manžela, dělá se u nás doma docela často. Měli jsme tedy hodně pokusu, aby jsme tento recept doladili k dokonalosti. A stálo to za to. Uděláte báječné těsto, obložíte spoustou zeleniny a vším co máte rádi, ale bez toho sýru to prostě není úplně ono. Nám chutná i jen tak se zeleninou či uzeným tofu, ale jak jsem přišla na to, jak si udělat rostlinnou mozzarellu, už na naší pizze nikdy chybět nemůže! Možná že byste nikoho neobelhaly, že je to opravdová mozzarela, ale chutná to opravdu skvěle a sýr na pizze nahradí dokonale. Je krémová a ještě trochu připomíná zakysanou smetanu. Pokud máte pizzu rádi, určitě jí příště taky vyzkoušejte!
Příprava 5 minut, porce na 2 pizzy
- 175g hedvábného tofu extra pevného
- 2 PL (17g) mandlového másla (nebo 1/4 šálku loupaných mandlí, které předem namočíte)
- 1 čl řepkového oleje
- 1/2 čl vinného octa
- 1/2 čl citrónové šťávy
- 1/2 čl cibulového prášku
- 1/2 čl třtinového cukru
- 50 ml rýžového mléka
- 1/2 čl soli
Všechny ingredience důkladně rozmixujte a poté lžíci navrstvěte na obloženou pizzu jako by to byla kolečka mozzerelly. V troubě se krásně rozpeče. V syrovém stavu můžete tuto omáčku použít všude tam, kde byste chtěli dát zakysanou smetanu. Stačí v receptu vynechat rýžové mléko. Ale pozor, jen slané varianty!
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
419 / 117 | 6 | 6 | 8 |