Fazole a další luštěniny by měly zastupovat významnou část veganského jídelníčku, zvláště pokud se snažíte zvýšit příjem bílkovin pro budování svalstva. Obecně ale obsahují kvalitní sacharidy a bílkoviny, minimum tuku a velké množství vlákniny. Připadají Vám ale fazole jako jídlo bez vůně a zápachu a nevíte, jak je upravovat? Tenhle jednoduchý recept Vás jistě potěší. Vypadá krásně, dílky růžovo-oranžové omáčce a chutná ještě lépe. Bílé fazole v jemné rajčatovo-smetanové omáčce si zamilujete. Navíc se k nim hodí téměř každá příloha – celozrnná rýže, těstoviny, polentový knedlík a nebo si je můžete dát jen tak s chlebem.
Porcí 6 – 8, příprava 40 minut
- 3 plechovky bílých fazolí (nebo 700g vařených)
- 2 plechovky krájených rajčat
- 2 ovesné smetany
- 3 PL špaldové celozrnné mouky
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 PL lahůdkového droždí
- 3 PL sojové omáčky
- 3 čl tymiánu
- 4 PL oleje na smažení
- sůl
Na oleji osmažte cibulku aby zesklovatěla. Přidejte rajčata i se šťávou, prolisovaný česnek, tymián a smetanu ve které jste rozmíchali mouku. Povařte 10 minut. Přidejte fazole, prohřejte a dochuťte lahůdkovým droždím, sojovkou a dosolte. Podávejte s přílohou dle Vaší chuti. Ještě lépe chutná omáčka druhý den.