Boloňské špagety z jednoho hrnce

Vaření může být pro člověka koníčkem, jako třeba pro mě. Obzvláště ráda vymýšlím alternativy klasických receptů za použití rostlinných surovin a ve zdravé dietní podobě. Mám pak radost, když se pokrm povede a všem včetně mě chutná. Jsem také labužník a ráda si pochutnám na dobrém jídle. Ale chci, aby bylo zároveň zdravé. Jen tak něčím se neodbydu. Na to se mám moc ráda 😉

Také mám ráda jídlo jako společenskou událost. Když jídlo sdílím s partnerem, rodinou nebo přáteli. Co ale opravdu nesnáším, je dlouhý pobyt nad plotnou, úklid kuchyně a mytí nádobí. Těší mě, když je jídlo jednoduché, rychle hotové a kuchyně po dovaření čistá.Takže i tenhle předpoklad musí splňovat jídla, která připravuji. Špagety z jednoho hrnce vznikly právě tímto způsobem. Venku bylo krásně a chtěla jsem jít co nejdřív ven. Tak jsem si chtěla ušetřit co nejvíce času a práce. A vualá! Luxusní oběd byl na světě. Spokojené bříško jen potvrdilo, že tohle jídlo je skvělé po všech stránkách. Určitě ho budu dělat znova.

3 porce, příprava 30 minut

  • 750g rajčatového pyré
  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 dl červeného suchého vína
  • 2 dl vody
  • 1,5 čl oregána
  • 3 čl italského koření/bylinek (já použila ratatouille od Antonína)
  • 1 zarovnaná čl soli
  • 3 PL lahůdkového droždí
  • 1 velké rajče
  • 15 lístků čerstvé bazalky
  • 100g sojového granulátu
  • 150g celozrnných nebo kukuřičných špaget
  • čerstvé špenátové listy​

Do hrnce vlijeme pyré, vodu, víno, přidáme všechno koření, lahůdkové droždí a sůl. Mrkev a papriku nakrouháme na tenké nudličky, cibuli nasekáme na jemno, česnek prolisujeme. Přidáme do hrnce a přivedeme k varu. Stranou necháme jen rajče, bazalku, sóju a špagety.

Když začne obsah hrnce probublávat, přidáme i sóju a špagety. Vaříme na mírném plameni pod poklicí cca 15 – 20 minut, dokud nebudou špagety měkké. Občas promícháme. Pokud by se Vám zdálo, že je potřeba, přilijte trochu vroucí vody. Celozrnné špagety se vaří déle. Nakonec sundáme hrnec z plamene, vmícháme na kostičky nakrájené rajče, nasekanou bazalku a necháme pod pokličkou ještě 4 minuty dojít.

Talíře vysteleme špenátovými listy a rozdělíme na ně porce voňavých špaget s omáčkou.

Dobrou chuť!

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Karla napsal:

    Báječné!!


  • >