Fitness žemlovka

Žemlovku neboli zeml bábu jsem měla asi naposledy ve školní jídelně na základní škole. Doma jsme ji nedělali, a tak jsem na ni skoro zapomněla. Vzhledem k tomu, že jsem jí měla uloženou jako absolutně non-zdravé a kalorické jídlo, ani mě nenapadlo lovit na ní recept. Nápad tedy nepřišel z mojí hlavy, ale požádala mě o něj jedna členka Veganzy. A co já bych pro Vás neudělala, ještě když tak hezky požádáte 🙂

Vyšťourala jsem klasický recept, vyškrtala z položek téměř všechny ingredience a zaměnila je jinými. A k mému překvapení to vyšlo hned na první pokus! Dokonce je tahle fitness žemlovka tak autentická, že by možná ani nevědomý strávník nepoznal rozdíl. Musím říct, že už jak voněla v troubě, omámila moje smysly. Vrhla jsem se na ni společně s rodinou a za chvilku byl pekáček prázdný. Určitě se od teď bude na našem stole objevovat častěji. Zvlášť když je takhle zdravá 🙂 Teda když jí nepřičmoudnete jako já. Ale to je prý na krásu 😉

Snad potěší i Vás.

Porce 3-4, příprava 30 minut, pečení 30 minut

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pekáček vymažeme lžičkou oleje. Připravíme si do misky 300ml mléka a rozmícháme v něm polovinu pudinku (polovinu z 1,5 sáčku, tedy 3/4 z jednoho sáčku) a 1 PL cukru. Do této směsi namočíme tousty jeden po druhém, dokud nenasají všechno mléko a odkládáme je stranou na talíř. Ve zbylém mléce rozmícháme 2PL cukru a zbytek pudinku. V misce rozmixujeme tyčovým mixérem tofu s proteinem a 6 lžícemi vody. Mléko s pudinkem přivedeme k varu na mírném plameni a mícháme metličkou do zhoustnutí. Když je pudink hustý a povařený, vypneme plamen a vmícháváme tofu. Nakonec přidáme rozinky. Jablka oloupeme a nakrouháme na tenounké plátky.

Do pekáčku dáme na dno první vrstvu chlebů (1/3). Pokryjeme ji polovinou "tvarohové směsi" s rozinkami, poklademe polovinou jablečných plátků. Ty posypeme 1 lžící cukru a skořicí. Celý proces opakujeme. Nakonec uděláme poslední vrstvu z poslední 1/3 chlebů. Tu potřeme pomocí mašlovačky lžičkou oleje. A tradá! Šupneme to celé do trouby. Za chvíli to bude vonět tak, že se ve Vás vzbudí zvířecí pudy 🙂

Necháme péct cca 30 minut, dokud není vrchní vrstva hezky zlatavá a křupavá. V průběhu kontrolujeme a případně trochu troubu ztlumíme, aby se Vám kůrka nespálila (jako mně :-)). Po dopečení zachovejte ještě trpělivost a nechte cca 10 minut mírně zchladnout. A teď už se na to můžete radostně vrhnout. Díky pudinku drží krásně tvar. A ta křupavá kůrka….mmmmmm…..

Nutriční hodnoty – 100 g

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

677 / 161

7

25

4

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kacka napsal:

    Pritel miluje klasickou zemlovku, ale ja ji moc nemusim. Kdyz ji tady ale vidim v teto forme, musim ji vyzkouset:-) zeptam se, od jake firmy kupujes puding? Diky

    • Katka napsal:

      Ahoj Kačí, no já většinou používám bio kukuřičný škrob, do kterého přidám vanilku. Ale jinak třeba Alnatura v DM.

  • Tinka napsal:

    Nejlepší recept od tebe!!!

  • Elis napsal:

    Já taky někdy vyzkouším 🙂 ted se snažim jíst zdravě a můj přítel jí klobásy atd. zdravá strava mu nic neříká 😀 ale tohle by mohl sníst 🙂 snad neřekne vždyt to neni sladkkyyy 😀 jinak super recepty Katy 😉


  • >