Tentokrát zabrousíme do české klasiky. Jestli v dnešní době lidé opomíjejí v jídelníčku luštěniny, hrách je na tom z nich nejspíš nejhůře. A přitom to je taková škoda! Obsahuje velké množství bílkovin, kvalitních sacharidů a jeho příprava je přitom velmi snadná. Vyzkoušejte hrachovou kaši s opečenou cibulkou a budete se jen olizovat. Levné, snadné a výborné jídlo! Možná Vás překvapí kombinace s rýží a quinoou. Samozřejmě se můžete držet klasiky a jako přílohu si dát kváskový chléb, ale tuhle nezvyklou kombinaci jsem si já oblíbila a od té doby už si tohle jídlo nedělám jinak.
Porce 4, příprava 40 minut
- 200g loupaného půleného hrachu
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 2 balení marinovaného tofu
- 100g rýže basmati
- 100g quinoi
- 1 velká cibule
- 2 PL oleje
- sůl
- kyselé okurky, čerstvá zelenina
Hrách namočíme přes noc, nebo alespoň na pár hodin do vody. Není to nezbytně nutné, ale zkrátíme tak dobu vaření. Rýži s quinoou dáme společně vařit do dvojnásobného množství osolené vody doměkka. Hrách dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vody stačí tolik, aby byl ponořený cca 2 centimetry pod hladinou. Vaříme ho přiklopený na mírném plameni do změknutí. Případně přidáme vodu.
Mezitím si nakrájíme cibuli na půl-kolečka a na oleji ji pomalu smažíme dozlatova. Občas ji podlijeme vodou, aby změkla a nepálila se. Jde to i bez velkého množství oleje 😉 Také pomůže, když ji na začátku posolíte. Pustí šťávu.
Když je hrách měkký, necháme ho v uvařené vodě. Ale ať jí není moc, aby nebyla kaše řídká. Odstraníme koření a umixujeme hrách do hladké kaše. Případně přidáme trochu horké vody. Na pánvi prohřejeme plátky tofu.
Na talíře podáváme hrachovou kaši ozdobenou zlatavou cibulkou s hotovou rýžovo-quinoovou přílohou, marinovaným tofu, kyselou okurkou a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť! 🙂
Nutriční hodnoty – 1 porce | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
2291 / 545 | 31,6 | 83,1 | 8,3 |