Křupavý seitan s kari zeleninou a batátovými hranolkami

Hranolky nebývají obvykle spojované se zdravým jídlem. Tyhle jsou však ze sladkých brambor, které jsou ceněné především pro vysoký obsah karotenu a kvalitní sacharidy. Především jsou však pečené v troubě bez tuku, takže se do nich můžete pustit s chutí a bez výčitek. V kombinaci s křupavým seitanem a orientem ovoněnou zeleninou vytvářejí gurmánský zážitek. A přitom tohle jídlo uvaříte během chvíle, snadno a rychle.

Porce 4, příprava 10 minut, vaření 20 minut

  • 1 velká sladká brambora
  • 1 balení seitanu speciál
  • 800g zeleniny (kukuřice, fazolky, hrášek, květák, mrkvičky, lusky)
  • 1 čl kari koření
  • 1/2 čl skořice
  • 1/4 čl chilli
  • sůl
  • bílý sojový jogurt k podávání

Roztopíme troubu na 180 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Bramboru oloupeme a nakrájíme na hranolky. Rozložíme na polovinu plechu, posolíme. Seitan pokrájíme na kousky a přidáme k hranolkám na plech. V předehřáté troubě pečeme do změknutí a zezlatovění hranolek a dokud není seitan křupavý. V průběhu občas promícháme. Pokud by se nám zdál seitan moc vysušený, než změknou hranolky, pokropíme ho troškou vody.

Zatímco se dobrota v troubě peče a provoňuje dům, připravíme si zeleninu, kterou podusíme s trochou vody a kořením doměkka. Vše podáváme společně na talíř, dozdobené bílým jogurem.

Nutriční hodnoty – 1 porce

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1072 / 255

22,5

36,5

3,2

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Jana napsal:

    ty jíš bílý jogurt??

  • Josef napsal:

    ja myslel, ze je to tatarka.

  • Katka napsal:

    Je to sojový jogurt, jak je uvedeno v ingrediencích 🙂

  • Kacka napsal:

    Tak tohle byla naprostá lahůdka! Jen jsem vyměnila seitan za uzené tofu jen na sucho opečené na pánvi a bylo to super. Trochu jsem se bála toho batátu, ale překvapila mě ta skvělá chuť 🙂 doporučuji


  • >