Červená řepa je prospěšná především pro krve tvorbu. Dokonce se používá i po chemoterapické léčbě. Kuskus obsahuje hodně vlákniny a polysacharidů, takže Vám zajistí postupné uvolňování během dne, zvláště pak před namáhavým tréninkem. Fazole a tempeh jsou bohaté na bílkoviny, které podporují regeneraci a budování svalů. No o celé dohromady to chutná prostě skvěle
Porce 2, příprava 15 minut, pečení 45 minut
- 1,5 velké červené řepy
- 1 PL sezamového oleje
- 70g celozrnného kuskusu
- 150g uvařených bílých fazolí
- 2 PL slunečnicových semínek
- 3 PL lahůdkového droždí
- 1 čl zeleninového koření
- 30g hrášku
- 4 sušená rajčata v oleji
- 1 balení tempehu natural (jako obměnumůžete použít seitan natural)
- 2 PL sojové omáčky
- 2 PL lžíce sezamového oleje
Předehřejeme troubu na 200 stupňů, oloupeme řepu a nakrájíme jí na větší kostky. Dáme do pekáčku, pokapeme olejem, posolíme, podlijeme troškou vody, promícháme a necháme v troubě péct asi 45 minut. V průběhu kontrolujeme, občas promícháme a podlíváme vodou. Ale vždy jen tolik, aby nebylo dno suché.
Tempeh nakrájíme na plátky, a obalíme je v marinádě z oleje, sirupu a sojovky. Necháme odpočívat v ledničce než si připravíme kuskus a dopeče se řepa. Následně ho opečeme na pánvi potřené olejem z obou stran dozlatova.
Kuskus promícháme v misce se zeleninovým kořením, solí, lahůdkovým droždím, zalijeme vroucí vodou, promícháme a hned přiklopíme talířkem. Necháme ho nabobtnat asi 15 minut. Pokud je ještě tvrdý a slepený, přidáme ještě trochu vroucí vody. Pak přimícháme fazole, pokrájená sušená rajčata, semínka a hrášek. Před podáváním celou směs prohřejeme na pánvi.
Když se nám dopekla řepa, tempeh je opečený a kuskus ohřátý, rozdělíme všechno na talíře a dozdobíme čerstvou zeleninou.
Nutriční hodnoty – kuskusová příloha (100g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
636 / 194 | 8 | 21 | 4 |