Pečená pohanka na mexický způsob

​Pohanka je pseudoobilovina bez obsahu lepku, která výborně zahřívá organismus a je ceněná pro svůj vysoký obsah rutinu. Obohatí a zpestří Váš jídelníček. Zkuste jí v pikantní variantě s rajčaty, kukuřicí a fazolemi na mexický způsob, jistě si jí oblíbíte.

Porce 2-3, příprava 10 minut, pečení 60 minut

  • 1 šálek pohanky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1/2 šálku vody
  • 3 PL rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1 čl kurkumy
  • 1 čl oregána
  • 1/2 čl chilli
  • sůl, pepř
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 malá konzerva kukuřice
  • 2 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 1/2 avokáda
  • rostlinná "zakysaná smetana"​

Pohanku propláchneme ve studené vodě a dáme do pekáčku. Přidáme vodu, rajčata i s tekutinou, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, koření a lahůdkové droždí a dobře promícháme. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vyndáme pekáček z trouby a přidáme fazole a kukuřici i s vodou a promícháme. Pečeme dalších 30 minut. V průběhu zkontrolujeme, a pokud by se nám zdála směs příliš suchá nebo se připalovala, přidáme trochu vody. Do hotového pokrmu vmícháme nasekaný špenát a rozdělíme na talíře. Na vrch dáme na plátky nakrájené avokádo a dozdobíme 2-3 lžícemi zakysané smetany, kterou vyrobíme podle tohoto receptu, jen použijeme extra pevné tofu a vynecháme rýžové mléko.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • chroust napsal:

    Ahoj, tvoje stranky jsou super! Ocenuju predevsim pestrost jidel a vetsinou snadnou pripravu! S tímhle typem stravy zacinam, tak jsou mi recepty velmi napomocne.
    Jedna otazka, na kolik ma byt predehrata trouba?

    Dekuji a tesim se na dalsi vychytane recepty 🙂

  • Katka napsal:

    Ahoj Chrouste, jsem ráda, že se ti náše stránky líbí a jsou ti přínosné. Teplotu jsem zapomněla napsat, mělo by to být asi 170 stupňů. Děkuji za připomenutí, doplním to.

  • Kikuš napsal:

    Ahoj. Dnes jsem vařila tuto pohanku a musím říct, že vynikající. Mám s pohankou trochu problém s vymýšlením variací a toto mě nadchlo. Příště zkusím jestli by to šlo i s jáhly.

    • k.winky napsal:

      Jáhly jsem nezkoušela, ale jednou jsem doma neměla pohanku, tak jsem dala quinou a taky to bylo moc dobré. Jen se nebát experimentovat 😉

  • Karla napsal:

    Moc dobré!

  • Naty napsal:

    Ahoj,vyzerá to veľmi chutne,ale zaujímalo by ma,prečo používaš napríklad fazuľu v konzerve a nie varenú? Takisto rajčiny z plechovky a nie čerstvé?
    Zmení to chuť či si skrátka nemala čas? Ďakujem za skorú odpoveď 🙂

  • Katka B. napsal:

    Přiznám se, že u těch fazolí je to čistě z důvodu jednoduchosti a pohodlí. A také mi fazole z konzervy chutnají o trochu více než ty doma připravené. Jsem časově hodně vytížená a je to pro mě zkrátka jednodušší takto. U těch rajčat je to ale už jiné. Když použiješ čerstvé, výsledek bude odlišný. Konzerva obsahuje i rajčatové pyré, které je v receptu důležité. A já kupuji ty rajčata v konzervě v bio kvalitě a ta chuť je výrazná oprati „plastovým“ rajčatům ze supermarketu. A také už nemusím odstraňovat slupku.


  • >