Máte chuť udělat si k nedělnímu obědu něco tradičně českého a přitom neslevovat na tom, aby to bylo zdravé a veganské? Máme pro Vás tip na plněné paprikové lusky, po kterých se Vám budou dělat boule za ušima 🙂 Tato specialitka má minimum tuku a kalorií, ale zároveň nasytí i to nejhladovější chlapisko.
Porce 4, příprava 60 minut
Paprikové lusky
- 4 středně velké bílé papriky
- 75g jemných ovesných vloček
- 75g bílé rýže basmati
- 20g lahůdkového droždí
- 20g slunečnicových semínek
- 10g sušené zeleniny (mrkev, cibule, petrželka)
- 1čl soli
- 100g domácího seitanu
- 1/4 čl mletého hořčičného semínka
- 1/4 čl pepře
- 1/4 čl mleté papriky
- 1/4 čl chilli
- 4 PL oleje
- 2 PL sojové omáčky
Rajská omáčka
- 120g rajčatového protlaku
- 250g rajčatového pyré
- 50g kukuřičného sirupu
- 3 PL celozrnné mouky
- 1/2 čl zeleninového koření
- 1 PL lahůdkového droždí
- 1/2 čl sušené cibule
- 1/4 čl sušeného česneku
- 1 čl pikantního koření na brambory (nemusí být)
- 1 polentový knedlík
Nejprve si připravíme papriky, ty se budou dělat nejdéle. Mezitím ve velké míse smícháme vločky, sůl, lahůdkové droždí, slunečnicová semínka, sušenou zeleninu a zalijeme půl hrnkem horké vody, důkladně promícháme a přiklopíme talířem a necháme 10 minut odstát. Mezitím uvaříme rýži do měkka. Papriky omyjeme, odkrojíme vršky a vydlabeme semínka. Seitan nakrájíme na drobounké kostičky a promísíme s 2 lžícemi oleje a kořením. Na pánvi orestujeme dozlatova a promícháme s ovesnou směsí a uvařenou rýží. Bude taková tužší, ale nebojte se, je to tak správně. Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a papriky naplníme připravenou směsí. Důležité je dobře je napěchovat až do špiček a na těsno. Naplněné papriky potřeme mašlovačkou 2 lžícemi oleje smíchanými s 2 lžícemi sojovky a vložíme do pekáčku, do kterého dáme na dno asi centimetr vody. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Hlídáme, aby se voda neodpařila a papriky nespálily. Asi v půlce pečení je otočíme a pomažeme i z druhé strany.
Zatímco se pečou papriky, uvaříme omáčku. V rendlíku smícháme rajský protlak s pyré, všechno koření a přivedeme k varu. V malé misce si smícháme mouku s 1/2 hrnkem vody a vlijeme do omáčky. Povaříme asi 10 minut. Do horké omáčky nakonec přimícháme sirup a máme hotovo. Už jen na páře ohřejeme polentový knedlík nakrájený na kolečka a společně podáváme 1 papriku, knedlíky pokapané výpekem z paprik, doplněné omáčkou. Knedlíků nemusíte dávat mnoho, náplň paprik je docela sytá, stačí 4 kolečka. Ale pokud máte doma velké jedlíky, přidejte knedlíků i omáčky klidně víc.
Dobrou chuť! 🙂
Nutriční hodnoty – paprikové lusky (100g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
373 / 89 | 5 | 10 | 2 |
Nutriční hodnoty – omáčka (100g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
298 / 70 | 1 | 1 | 0 |
Nutriční hodnoty – polentový knedlík (100g) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
290 / 69 | 2 | 20 | 0 |