I čistě rostlinná jídla mohou splňovat kritéria jídelníčku velice aktivního sportovce či fitness nadšence, kteří mají zvýšenou potřebu bílkovin. Seitan je obilná bílkovina, která má dobrou stravitelnost a když se dobře upraví, funguje dokonale chuťově i nutričně jako náhražka masa. Upravovat se dá na tisícero způsobů. Vyzkoušejte třeba tenhle přírodní steak s citrónovo-olivovou omáčkou, který báječně doplní kaše ze sladkých brambor s cibulkou. Batáty, sladké brambory, obsahují hodně karotenoidů, mají jemnou chuť a patří k nejvýživnějším druhům zeleniny. Věřím, že si je tak jako já oblíbíte
Porce 3, příprava 90 minut
Steak
- 1 šálek vitálního pšeničného lepku
- 2 PL lahůdkového droždí
- 1 čl cibulového prášku
- 1/2 čl soli
- 1/4 čl sušené bazalky
- 150 ml zeleninového vývaru
- 4 PL celozrnné pšeničné mouky
- 2 PL tahini
Omáčka
- 2 PL pšeničné celozrnné mouky
- 1 citrón
- 6 stroužků česneku
- 15 zelených oliv
- 300 ml zeleninového vývaru
- 6 PL bílého vína
- 3 PL citrónové šťávy
- 1/4 čl pepře
Kaše
- 1 velká hlíza batátu, nebo 2 menší
- 1 cibule
- 2 PL oleje
- sůl
Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience (jednu lžíci mouky si nechte) na seitanový steak. V menší misce rozšlehejte tahini v zeleninovém vývaru a přilijte k suché směsi. Pět minut dobře propracovávejte rukama, až Vám vznikne pevná trochu gumovitá hmota. Rozdělte ji na tři díly, z kterých vytvarujete oválné steaky tloušťky asi 0,5 – 1cm. Ve větším hrnci dejte vařit vodu do výšky asi 3 cm ode dna. Do vody vložte hlubší talíř, který je o něco málo menší než dno hrnce. Nebo dejte na dno pařáček a na něj až talíř. Nesmí se do něj dostat voda. Když se voda vaří, vložte do talíře steaky vedle sebe a přiklopte hrnec poklicí. Takto nechte plátky dusit 25 minut. V průběhu vaření je můžete otočit.
Mezitím si připravte ingredience na omáčku. Citrón dobře omyjte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a také nakrájejte na plátky. Olivy vypeckujte a nakrájejte na kolečka nebo čtvrtinky. V misce smíchejte zeleninový vývar, bílé víno, pepř, mouku a citrónovou šťávu.
Cibuli nakrájejte na půl kolečka a pomalu osmažte do zlatova na pánvi. Poté dejte stranou. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě. Rozmačkejte šťuchadlem, dosolte a vmíchejte cibulku. Nechte hotovou kaši přiklopenou někde v teple, aby Vám nevychladla.
Do pánve, ve které jste smažili cibuli, kápněte ještě malé množství oleje, steaky obalte jemně v 1 lžíci mouky a opečte je do zlatova. Poté je odložte na talíř a do pánve vložte česnek a kolečka citrónu. Na mírném plameni duste asi 3 minuty, až citrón lehce změkne. Poté citrón vyndejte a schovejte si ho stranou. Vlijte směs na omáčku, přidejte olivy a chvíli povařte, až začne houstnout (asi 3-5 minut). Do omáčky vložte opečené steaky, dobře je omáčkou obalte a nechte ještě na mírném plameni prohřát 3 minuty. Steaky krásně nasáknou všechny chutě.
Podávejte steaky zalité omáčkou a ozdobené kolečky dušeného citrónu, společně s kaší a čerstvou listovou zeleninou, případně cherry rajčátky. Dobrou chuť 😉
Původní recept z Vegan fat free kitchen ZDE.