Určitě mi dáte za pravdu, že marokánky patří k jednomu z nejvíce typicky vánočnímu cukroví. Většinou se ale používá kandované ovoce, marokánky se obalí v čokoládě a dovnitř se přidává až moc cukru. Myslím, že je to naprosto zbytečné. My kandované ovoce vyměníme za to sušené a marokánka bude příjemně sladká a vychucená.
Ingredience na 10 marokánek
- 100 ml rostlinného mléka
- lžička oleje
- 25 g pohankové mouky
- 25 g erythritolu
- 25 g rozinek
- 25 g goji
- 30 g lískových ořechů
- 15 g strouhaného kokosu
- 15 g kešu másla
Rostlinné mléko s olejem dáme do hrnce a na mírném plameni začneme vařit. Když je mléko teplé, přidáme pohankovou mouku a erythritol. Po chvíli nám směs začne houstnout a až se začne odlepovat od stěn, přidáme rozinky s goji a nasekané lískové ořechy. Vařečkou pořádně promícháme, odstavíme z plotny. Přidáme kešu máslo a následně kokos. Na plech tvoříme placičky a mokrýma rukama tvarujeme marokánky. Pečeme 30 min na 180°C. Po upečení necháme vychladnout, můžeme pomazat čokoládovou pomazánkou a necháme ztuhnout v lednici.
Tip: Pokud dáváte přednost například sušeným meruňkám nebo například švestkám, určitě můžete ovoce obměnit.
Nutriční hodnoty – na 1 marokánku (bez čokolády) | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota (kcal) | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
68 | 1,5 | 5,3 | 3,7 |