Tahle polévka plná zeleniny a luštěnin skvěle zahřeje a zasytí v chladných podzimních dnech. Pokud si k ní přidáte pečivo, (v našem případě domácí zelný šnek) získáte vydatný hlavní pokrm. Symfonie chutí!
Porce 4, příprava 30 minut
- 120g suchých fazolí (bílé, červené nebo mix)
- 50g červené cibule
- 50g mrkve
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 50g řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvého špenátu
- 1 čl zeleninového koření
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce oleje na smažení
- 3 lžíce olivového oleje
Fazole přes noc namočte a poté uvařte do měkka! Ve troše vody poduste na jemno nakrájenou cibuli do změknutí. Mezitím nakrájejte řapíky celeru a mrkev na měsíčky, česnek prolisujte. Přidejte cibuli, jednu lžíci oleje na smažení a lehce pár minut restujte. Zalijte 2 hrnky vody, přidejte koření a zeleninový bujón a krátce povařte do mírného změknutí zeleniny. Přidejte drcená rajčata a ještě chvíli povařte (zelenina by však měla být na skus, ne rozvařená). Vmíchejte nasekaný špenát, bazalku, uvařené fazole a cukr. Podávejte samotné jako předkrm nebo s pečivem jako hlavní jídlo. Dobrou chuť 😉
Recept inspirovaný z County Lifu. Původní ZDE.