Kysané zelí je velmi zdravé. Doporučuje se konzumovat právě v zimě, kdy je čerstvého ovoce a zeleniny nedostatek. Obsahuje totiž hojné množství vitamíny C, A a K. Navíc je bohaté na minerály fluor, draslík, železo, selen a hořčík. Získáme z něho také důležité bakterie kyseliny mléčné a kyselinu listovou.
No a znáte lepší způsob, jak ho připravit než si udělat dobrou českou zelňačku? Je výborná, zasytí a nemá téměř žádné kalorie!
Porcí 10, příprava 45 minut
- 2 cibule
- 3 PL oleje
- 2 PL mleté sladké papriky
- 200g kysaného zelí (vymačkaného)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1,2 litru zeleninového vývaru (voda + bujón nebo zeleninové koření)
- 300 ml ovesného mléka
- 60g celozrnné mouky
- 2 střední brambory
- 1/2 hrnku lahůdkového droždí
- 3 PL sojové omáčky
- 1/2 hrnku šťávy z kysaného zelí
Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji dozlatova. Přimícháme papriku a ještě minutu restujeme. Přidáme zelí, bobkový list a nové koření a zalijeme vývarem. Vaříme pod pokličkou 30 minut (zelí musí být téměř měkké). V misce si rozkvrdláme mouku v ovesném mléku, brambory nakrájíme na kostičky a oboje přidáme do hrnce. Odklopené vaříme do změknutí brambor. Vypneme sporák a dochutíme sojovkou a lahůdkovým droždím. Nakonec, když už se polévka nevaří, vlijeme šťávu ze zelí, aby si zachovala vitamíny. Nejlépe chutná s čerstvým žitným kváskovým chlebem.
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
120 / 29 | 1 | 5 | 1 |
Moje dcera se po ní může utlouct.