Jednou jsem v dobré vůli, abych neurazila, ochutnala u tchyně její domácí brokolicovou pomazánku s majonézou. Moc mě ta představa nelákala, ale chtěla jsem jí potěšit tím, že alespoň ochutnám. A byla jsem velice mile překvapená! Chutnala výborně, takže jsme jí nakonec snědli s manželem celou misku s velkou bagetou. Nicméně o zdravém a dietním pokrmu se hovořit nedalo. Tak jsem se rozhodla, že jí doma vyzkouším v "light verzi" a vzala jsem si od tchyně recept. A světe div se – ta moje zdravá a dietní byla ještě lepší! Pšššt, to jí ale neříkejte!
Skvělé je, že Vám stačí 4 základní ingredience, trochu dochutit a dobrota je na světě. Opravdu je to výborná večeře nebo svačina do práce. K plackám nebo pečivu s čerstvou zeleninou dokonalé. 😉
Porce 4, příprava 20 minut
- 1 brokolice
- 1 balení hedvábného pevného tofu (350g bílého sojového jogurtu)
- 1 menší cibule
- 6 nakládaných kyselých okurek
- 1/2 čl dijonské hořčice
- 1/2 čl pepře
- 1 1/2 PL jablečného octa
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 čl třtinového cukru
- 1 PL soli
Brokolici podusíme na páře několik minut, aby změkla. Mezitím si na hodně jemno nasekáme cibuli (nejlépe v sekáčku) a spaříme ji horkou vodou, aby nebyla moc pálivá. Dělám to tak, že ji dám do sítka a spařím vroucí vodou. Dáme do misky. Stejně na jemno nasekáme okurky a přihodíme je k cibuli. Přidáme všechny ochucovadla a hedvábné tofu, které jsme předtím rozmixovali na krém, nebo můžeme použít bílý sojový jogurt, který poslouží stejně dobře. Také můžete použít tofunézu (pak ale vynechte všechna ochucovadla a soli dejte jen 1 lžičku). Vše promíchejte.
Podušenou brokolici propláchněte ledovou vodou, osušte a v sekáčku, umelte na jemno. Ale zase ne na kaši. Měla by si zachovat strukturu. Namletou brokolici přidejte do misky ke všem ostatním ingrediencím a dobře promíchejte. Případně ještě dochuťte podle svých chuťových buněk a můžete hodovat!
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
175 / 41,6 | 4 | 4 | 1 |