Výborná řecká pomazánka z cizrny. Jednoduchá a výživná, skvělá k celozrnnému pečivu nebo krekrům. Jen nevím, proč dostala chudák takový název. Trochu jsem recept pozměnila k obrazu svému. Určitě jí vyzkoušejte!
Porce 4-5, příprava 15 minut
- 2 1/2 hrnku uvařené cizrny
- 4 čl tahini
- 3 PL olivového oleje
- 1/2 čl římského kmínu
- 1/2 čl směsi koření tzaziky
- 2 PL lahůdkového droždí
- 1 čl soli
- šťáva z 1/2 citrónu
Všechny uvedené ingredience smíchejte v misce a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Dochuťte dle potřeby a před podáváním pokapejte olivovým olejem a posypte tzaziky kořením. Doplňte o krekry nebo pečivo a čerstvou zeleninu.
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
747 / 178 | 8 | 14 | 9 |
Ahoj, tady máš něco k tomu názvu 🙂
Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského حمّص ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ – cizrna.[2] Celý název pokrmu zní v arabštině حمّص بطحينة ḥummuṣ bi ṭaḥīna – cizrna s tahini.
Chtěla bych ho zkusit ale chci si udělat větší množství, můžu se zeptat jak dlouho kdyžtak vydrží v ledničce? 🙂
To nemám ozkoušené, ale tak 3 dny. Kdyžtak můžete dát část do mrazáku 😉