O prospěšnosti červené řepy jsme si už řekli ve článku, který jí byl věnován. Pomazánka je další forma, jak si na téhle zdravé zelenině můžeme pochutnat. Díky tofu a cizrně je bohatá na bílkoviny a dostatečně zasytí. Křen jí dodá pikantní šmrnc. V kombinaci se salátem a žitným chlebem nebo krekry tvoří vydatný oběd či večeři.
Porce 4, příprava 1 hodina
- 240g červené řepy
- 150g tofu natural
- 150g sterilované (vařené) cizrny
- 80g jablka
- 10g křenu
- 1/2 čl saturejky
- 1čl mletého kmínu
- 1 čl libečku
- 4 čl umeocta
- 2 PL sojové omáčky
Červenou řepu uvaříme ve slupce doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a polovinu nakrájíme na kostky a přendáme do větší mísy, kam přidáme i všechny ostatní ingredience. Umixujeme do hladké pasty. Zbylou řepu nakrouháme na hrubo na struhadle a vmícháme. Podle chuti můžeme přidat více sojovky, umeocta či koření. Nejlépe chutná, když jí necháme ještě několik hodin odležet v ledničce, aby se všchny chutě propojily.
Podáváme v misce nebo rovnou na krajíci, hojně posypané cizrnou. Kdo má "hubu plechovou", může navrch ještě přidat nastrouhaný křen 😉