Bezvaječná vaječná omeleta

Svůj originální protějšek dohnala s přehledem. Krásně voní, drží pevně pohromadě, je vláčná a nadýchaná. Obsahuje velkou dávku bílkovin a přitom téměř žádné sacharidy. Takže už to máme 1:1.

Ale pozor, naše rostlinná omeletka neobsahuje žádný cholesterol a celkově je mnohem zdravější a lépe stravitelná díky 100% rostlinnému složení 😉 A co zdravého v ní ještě najdete? Díky tofu je bohatá na vápník, hořčík a železo, černá sůl ještě znásobí obsah těchto tří důležitých minerálů a navíc pomůže k dobrému trávení. Lahůdkové droždí nás nadopuje vitamíny skupiny B a také doplní chrom.

Takže kdo je vítěz????? 🙂

Pokud si hlídáte linii, potěší vás i to, že obsahuje minimum tuku. Vynikající je naplněná dušeným špenátem s oblohou z čerstvé zeleniny. A pokud si nehlídáte příjem sacharidů a chcete pořádně vydatné jídlo, stačí přidat opečený toust a máte vydatnou snídani či večeři.

Co víc říct, už jí prostě musíte jen ochutnat a zamilovat se 🙂

1 porce, příprava 10 minut

Tofu dáme do misky, přidáme vodu a důkladně umixujeme tyčovým mixérem. Všechny ostatní suché ingredience promícháme dohromady a přimícháme k tofu.

Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřeme olejem a roztopíme ji. Pomocí stěrky všechnu směs vyklopíme do pánve a rozetřeme na 3-4 mm vrstvu. Buďte trpěliví. Zpočátku se vám bude těsto odlepovat od pánve a budou se dělat díry. Vy ale nepřestávejte a pořád roztírejte, dokud nebudete mít všechno těsto rozetřené do celistvé omelety. Jakmile se totiž začne zespod těsto zapékat, půjde vršek lépe roztírat.

Nechte omeletu na slabším plameni dobře propéct, dokud nebude povrch suchý. Pak ji otočte pomocí obracečky a ještě chvíli opékejte z druhé strany. Měla by být pěkně zlatavá. V průběhu pečení si připravte vedle náplň. Jak už jsem říkala, výborně se hodí třeba dušený špenát nebo orestované žampiony.

Hotovou omeletku už jen přendejte na talíř, na polovinu nandejte náplň a překlopte. Podávejte ihned teplé.

Nutriční hodnoty – 1 porce (bez oblohy)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

885 / 211

28,5

4,7

8,5

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • penkus napsal:

    🙂 děkuji za tip, zrovna jsem přemýšlela co z tofu na snídani, moc nám chutnalo 😛

  • Jaromír napsal:

    No nemyslím si, že zrovna pšeničná bílkovina je nějaká zdravá.. 😉

  • mojmírek napsal:

    zdravím, chci se zeptat, nemáte náhodou prohozené hodnoty kj a kcal? kj vždy bývá víc než kcal.

  • Lucia Sotkvoska napsal:

    prosim vas pekne da sa pouzit aj surova cibula namiesto prasku.? vdaka


  • >