Je to tady! A možná právě na štědrovečerní večeři se těšíme více, než na samotné dárky. Jen ty Vánoce bývají vždy tak náročné. Jak samozřejmě po finanční stránce, tak i té fyzické a psychické. Ale kdo by pořád odolával!? No co, jsou jednou do roka! Tak proč si je neužít se vším všudy? 😉 A proč neudělat zdravější verzi, aby nás to přidávání si tolik nebolelo? Kompromisy se vždy dají udělat. Tak už žádné další pochybné otázky a pojďme na to!
Ingredience na 2 porce
Na seitan:
- 60 g pšeničné bílkoviny
- 10 g lahůdkového droždí
- 100 g rajčatového pyré
- 100 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- koření
- nori řasa
Na salát:
- 200 g brambor
- 200 g směsi naložené zeleniny
- 150 g sójového jogurtu
- 1 větší lžička hořčice
- citronová šťáva
- sůl
Hlívu natrháme na malé kousky a namarinujeme v marinádě ze sojové a worcesterové omáčky a směsi koření. Poté přidáme natrhanou nori řasu, společně osmahneme na pánvi a necháme chvíli vychladnout. Mezitím si do jedné misky nachystáme lahůdkové droždí s pšeničnou bílkovinou. K hlívě zamícháme rajčatové pyré a na závěr přidáme směs pšeničné bílkoviny a lahůdkové droždí. Hmotu pořádně uhněteme jako při výrobě seitan by Katy, vytvarujeme nerybu, vložíme do alobalu a cca na 40 minutek dáme na páru.
Necháme vychladnout. Mezitím si smícháme jogurt s hořčicí a citronovou šťávou. Do brambor přidáme směs naložené zeleniny, jogurtovou směs a společně promícháme. Dochutíme solí, případně jiným kořením. Necháme společně odpočinout.
Tip: nezapomeňte, že salát chutná vždy nejlépe udělaný den předem a uležený v lednici, kde se všechny chutě krásně spojí v jednu velkou dokonalost!
Nutriční hodnoty – na 1 porci | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota (kcal) | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
340 | 31 | 35 | 4 |