Prázdniny jsou obdobím výletů a pikniků v přírodě. K takovým příležitostem se vždycky hodí nějaká sladká dobrota. Nejlépe taková, která dodá energii a zažene menší hlad. Lehoučké a kakaem provoněné tyčinky bez lepku si můžete vyrobit doma. Budou pak vždy při ruce. Amarantové perličky jsou jemňounké a křupavé s oříškovou chutí. Tyčinky z nich si zamilujete hned na první kousnutí.
10 tyčinek, příprava 15 minut, tuhnutí 45 minut
- 50g amarantových perliček (neboli pukanců – seženete např. v DM)
- 100g kakaového másla
- 60g medu nebo kukuřičného sirupu
- 50g lískových oříšků
- 50g sušených švestek
- 1 odměrka rýžového čoko proteinového prášku (alternativně 20g kakaa se sušeným rostlinným nápojem)
V míse promícháme perličky, nasekané lískové oříšky, proteinový prášek a pokrájené švestky. V kastrůlku si rozehřejeme kakaové máslo, přidáme sirup a za stálého míchání prohřejeme. Připravíme si obdélníkovou formu nebo skleněný pekáček. Tekutou horkou směsí zalijeme připravenou suchou směs a dobře promícháme. Ihned přendáme do připravené formy a rozetřeme do stran. Překryjeme plátem pečícího papíru a důkladně umačkáme. Formu dáme do mrazáku a necháme 45 minut ztuhnout. Pokud dáte formu do ledničky, počítejte s delší dobou tuhnutí. Směs musí být zcela vychladlá.
Po uplynulé době vyndáme opět z mrazáku a ještě ve formě nakrájíme ostrým nožem na tyčinky 10 tyčinek. Jde to dobře, směs se nijak nedrolí.
Tyčinky jsou trvanlivé, vydrží Vám 2 týdny určitě. Nemusí být ani v ledničce, ale je to lepší.
Nutriční hodnoty – 1 tyčinka | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
752 / 179 | 3,5 | 12,5 | 13,7 |
Čím by šlo nahradit kakaové máslo? Kokosovým?