Domácí müsli tyčinky

V supermarketech je v oddělení s cereáliemi nebo racionální výživou k mání mnoho druhů různých tyčinek. I když se vydávají za zdravé, většina z nich obsahuje spoustu cukru a nekvalitní tuky. Přitom udělat si doma takové tyčinky není vůbec žádná věda. Nejen že budete vědět, že jsou opravdu zdravé, ale vyjdou vás také jen na pár korun. A jako vedlejší účinek vám při přípravě krásně provoní dům. Jsou zcela bez přidaného tuku i veškerých sladidel.

15 ks, příprava 10 minut, pečení 20 minut

  • 230g ovesných vloček
  • 50g lískových oříšků
  • 90g rozinek
  • 150g datlí
  • 2 zralé banány
  • 1/2 jablka
  • špetka mletého zázvoru
  • 2 PL amareta (nemusí být)​

Datle si namočíme několik hodin předem do vody. Vodu slijeme a datle rozmixujeme společně s banány. Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubo. Oříšky jemně posekáme, smícháme s vločkami, rozinkami a zázvorem. Smícháme všechny ingredience dohromady ve velké míse a důkladně napěchujeme do pekáčku, který jsme si vyložili pečícím papírem nebo do chlebové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů po dobu 20 minut. Na povrchu by měla být směs lehce zlatavá. Necháme ve formě zcela vychladnout a ztuhnout. Poté vyklopíme a krájíme na tyčinky. Uchovávejte je v ledničce a klidně vám týden vydrží. Stačí jen dát do krabičky nebo zabalit do pečícího papíru nebo alobalu a máte sváču na cestu jedna báseň. Skvěle chutnají s bílým sojovým jogurtem. 😉

Nutriční hodnoty – 1 ks

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

590 / 140

2,8

24,9

3,2

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Kejm napsal:

    ty jsou dokonalé!

  • nynerka napsal:

    Vyborne a snadne na pripravu. Priste zkusim misto rozinek brusinky a pridam susene ovoce 🙂

    • Katka napsal:

      Kombinací a možností je nespočet. Jen experimentujte a pak třeba napište, jaké nejvíc chutnají Vám 😉

  • Barbora K napsal:

    Super rychlé:o) Místo lískových ořechů jsem použila vlašské a vynechala amareto a zázvor nahradila skořicí – jsou výborné :o)

  • Julie napsal:

    Vypadají výborně !Jde jich udělat více a část zmrazit ?

  • Katy B. napsal:

    Určitě 😉

  • Miriam napsal:

    Vsude uvadi maslo a med aby se nam hmota nesypala, ale jaa prave hledam recept kde toto neni protoze je to moc tucne a sladke .. jak tohle drzi pohromade? bude mi to drzet kdyz tam nedam datle? moc mi nechutnaji diky 🙂

    • Katy B. napsal:

      Drží pohromadě krásně. Díky škrobu z vloček a přírodnímu cukru z ovoce. Datle jsou klíčovou ingredinecí. Můžete ale třeba snížit množství na polovinu a místo toho přidat 1 banán navíc. Ale vůbec tam nejsou nijak cítit, jen tyčinky osladí.

    • Peťa napsal:

      Zkoušela jsem i se sušenými švestkami a výsledek byl famózní…postup zachovávám stejný… 🙂

  • Janka napsal:

    Jsou skvělé, díky za recept. Ale úplně nejlépe chutná první fáze, datle rozmixované s banánem… málem jsem se k další části receptu nedostala 🙂

  • Luciaash napsal:

    Přidala jsem ještě strouhaný kokos, jsou parádní 🙂 V ledničce nám tedy týden určite nevydrží… 🙂

  • janina3365 napsal:

    Jsou výborné, zkusila jsem i variantu místo datlí sušené švestky a místo vlašských ořechů sezamová semínka. Nejsou moc sladké ,ale i tak jsou dost jedlé.


  • >