Dýňové tofu košíčky

Ten, kdo vynalezl tofu, by zasloužil Nobelovu cenu. Úžasné na něm je, že se dá připravit na tisíce způsobů na sladko i na slano a nikdy vás neomrzí. Obsahuje bílkoviny, které podpoří regeneraci a napomohou tak nám sportovcům k budování svalů a síly 😉 Baví mě vymýšlet nové recepty a často hledám něco, co si můžu vzít na cesty nebo do práce. Tyhle košíčky jsou ideální. Hodí se na večeři, protože neobsahují žádné jiné sacharidy než ze zeleniny. Jsou výborné teplé i studené v kombinaci s čerstvou zeleninou a pro velké jedlíky je možné přidat celozrnné pečivo.

5 košíčků, příprava 20 minut, pečení + vaření 30 minut

  • 1 balení tofu natural
  • 200g dýně – máslová nebo hokaido
  • 2 PL lahůdkové droždí
  • 1 PL koření ratatouille (Antonín)
  • 1/2 čl česnekového prášku
  • 1 čl (zarovnaná) koření Würzl
  • 1 čl černé soli
  • 80g pórku
  • 2 PL pažitky
  • rajský protlak​

Dýni oloupeme (u hokaido není nutné) a podusíme do měkka. Pórek nasekáme a také podusíme či orestujeme. Mezitím do mísy rozdrolíme tofu hodně na jemno. Případně propasírujeme rukama. Přidáme lahůdkové droždí, koření a nasekanou pažitku. Uvařenou dužinu dýně rozmačkáme vidličkou a přidáme ke směsi. Nakonec přidáme pórek a důkladně promícháme.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si formičky na muffiny, které lehce vytřeme olejem (u silikonových není nutné). Směs do nich důkladně napěchujeme do 3/4. Opravdu hodně na těsno, aby se nám po upečení nerozpadaly. Do středu dáme trochu protlaku a přikryjeme ještě lžící směsi, aby byly košíčky úplně plné, a znovu dobře umáčkneme. Vložíme do trouby a pečeme do zlatova cca 30 minut.

Po upečení je necháme mírně vychladnout a podáváme. Nebo je dáme do lednice a můžeme je jíst poté studené. Budou i lépe držet.

Nutriční hodnoty – 1 ks (80 g)

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

321 / 76

8

4,6

3,2

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Bař napsal:

    Dá se dýně něčím nahradit ? 🙂 Třeba cuketou ?

  • PetraM napsal:

    A co když nemam ty formičky, da se pict třeba ve forme na piskotovy dort, dortove forme nebo jako bábovka? Diky.P.

    • Katy B. napsal:

      No, popravdě, myslím, že ve velké formě se to tak nepropeče. Ono to nedrží až tak pevně pohromedě, ale díky tomu, že se použijí ty malé košíčky, tak to funguje dobře.

  • pipi napsal:

    Už mě hřeje v bříšku……dobrota.! a pekla sem v menší dortové formě – (nemohla sem najít formy na muffiny) v asi 5-6 cm vrstvě, uprostřed byl protlak a aby se mi to nepřichytlo, vymazala sem ji olivovým olejem a vysypala cizrnovou moukou. Drží to dobře 😛 díky za recept 🙂

  • jilemnice napsal:

    Tyto svaciny hodí se i na odpol svacu/?? Ja ze se v odpolednich hodinach sacharidum branim,akorad po treningu si dam.dik za odpoved


  • >