Také znáte dámy, které se před Vánoci doma celého hodiny moří s formováním, pečením, slepováním a zdobením karcinogenního cukroví? Vyrábí rozličná těsta se stejným vražedným základem – bílá mouka + bílý cukr + tuk? Brrrrr…!! My jsme ale chytří a čas využijeme užitečněji. Cukrovíčko si uděláme jednoduché, hotové jedna dvě a hlavně mnohem MNOHEM zdravější. Máte rádi oříšky, sušené ovoce a čokoládu? Pak rozhodně tenhle recept vyzkoušejte!
Varianta 1
- sušené datle
- para ořechy
- 1/2 – celá tabulka kvalitní hořké čokolády
Varianta 2
- sušené švestky
- loupané mandle
- 1/2 – celá tabulka kvalitní hořké čokolády
- na obalení – kokos, mleté mandle, skořice,…
Datle už otvor mají, švestky z 1/3 nařízneme a vytvoříme kapsu. Do kapsy vsuneme oříšek (pokud máte menší mandličky jako já, dejte jich do švestky klidně víc). Mezitím si v horké lázni rozehřejeme čokoládu. Na větší talíř či tác rozložíme alobal nebo pečící papír a ještě si připravíme dvě špejle se špičkou. Pokud budete chtít obalovat, vedle tácu si dejte mističku s kokosem nebo tím, do čeho cukroví budete chtít obalit.
Naplněné švestky/datle napíchneme pomocí špejlí a ponoříme do čokolády. Klaďte důraz na to, aby čokoláda zatekla i dovnitř. Nechte nad miskou s roztopenou čokoládou lehce okapat, a poté ihned přendejte na tác. Případně ještě obalte v kokosu, mletých oříšcích či skořici.
Až budete mít hotovo, dejte tác do lednice nebo do mrazáku a nechte zcela čokoládu zcela ztuhnout.
Šťastné a zdravé! 🙂