Polentové hranolky s olivami

Tak a máme tady zase konec roku. Pokud se stejně jako já přidáváte spíš k těm, kteří ho oslavují v klidu a teple domova se skleničkou a zdravými doborotami, děláte velice dobře. Kdo chce vyšlápnout do nového roku s kocovinou a přecpaný chipsy a chlebíčky? Jak se říká: "Jak na Nový rok, tak po celý rok!"

Takže k věci, jak si zamlsat a přitom nijak moc "nezhřešit"? Věřte, že i to se dá zdravě 😉 Jedním ze silvestvrovských receptů, které jsem si pro Vás připravila, jsou polentové hranolky (se sýrovou příchutí!!) a olivami kalamata. Celkem nenáročná, ale monumentální dobrota, na oslavu konce roku jako dělaná! Kam se hrabou nějaké Bohemia chips, pche 😀

4 porce, příprava 20 minut, tuhnutí 2 hodiny, pečení 30 minut

  • ​240g polenty
  • 1 litr vody
  • vrchovatá lžička soli
  • 8 PL lahůdkového droždí
  • 60g oliv (nejlépe kalamata) – pro obměnu můžete vyzkoušet i osmaženou cibulku, bylinky nebo sušená rajčata

Do kastrůlku nalijeme vodu, vmícháme polentu, sůl a lahůdkové droždí. Olivy nakrájíme na drobné kousky a připravíme si je do mističky.

Směs v hrnci přivedeme za stálého míchání k varu a necháme na mírnějším plamenu vařit. Nepřestáváme míchat! Pokud máte polentu instantní, stačí vařit jen 1 minutu. Já mám raději tu hrubší syrovou a ta se vaří za stálého míchání 10 minut do zhoustnutí a vyvaření vody. V hotové kaši by vám měla vydržet stát lžíce.

Připravíme si pekáček, či jinou obdélníkovou či čtvercovou nádobu. Já měla skleněný pekáček cca 10x20cm. Vypláchneme ho studenou vodou. Do polentové kaše vmícháme olivy a přendáme kaši do připravené nádoby. Důkladně jí rozetřeme až do okrajů a uhladíme. Necháme vychladnout hodinku při pokojové teplotě a pak dáme ještě na hodinu do lednice.

Kaše bude už úplně tuhá. Můžeme ji tedy vyklopit na pracovní desku a nakrájet na hranolky. Já jsem měla malý pekáček, takže jsem hmotu rozřízla podélně na dva tenčí pláty a ty pak rozřezala na hranolky 3-4 cm dlouhé a 1 cm široké.

Troubu roztopíme na 200 stupňů. Do talířku nasypeme další suchou polentu, ve které každou hranolku ze všech stran obalíme. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 30 minut dokřupava.

Podáváme s čerstvou zeleninou, případně s omáčkami. Výborná je rajčatová salsa nebo quacamole.

Nutriční hodnoty – 1 porce

Energetická hodnota Kj / Kcal

Bílkoviny (g) 

Sacharidy (g)

Tuky (g)

1139 / 271

12

44

6,8

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.

  • Danijelka napsal:

    Dobrý večer, chci se zeptat jestli by se to mohlo použít jako příloha ke špenátu. Děkuji


  • >