Avokádo salát s celozrnným pečivem

Rychlá, lehká a výborná letní večeře. Avokádo je především zdrojem zdravých tuků, zasytí a i když paradoxně tuk obsahuje, podporuje odbourávání toho podkožního. Já mám avokádo moc ráda, protože se dá jíst jen tak v salátech, s těstovinami, quinoou a zeleninou. Ale také se z nějak dají udělat rozličné dressingy, pomazánky a sladké krémy.

V tomhle receptu ho kombinujeme se sušenými rajčaty, se kterými si také skvěle rozumí. Doplněné o sladkou mrkvičku, hrášek s přidáním pikantnosti hořčice je to báječná dobrota! Hotovo jedna dvě.

2 porce, příprava 15 minut

  • 2 zralá avokáda
  • 1 menší mrkev
  • 1 čl dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 jarní cibulka
  • 6 sušených rajčat v oleji
  • 3 PL oleje z rajčat
  • sůl​

Avokáda přepůlíme, vyndáme pecku a nožem uděláme do dužiny řezy na kostičky ještě ve slupce a lžící vydloubneme do misky. Mrkev nastrouháme na hrubo, přidáme hrášek (pokud používáme mražený nechtě předem rozmrznout nebo propláchněte horkou vodou), na kousky nakrájená sušená rajčata, na jemno nasekanou jarní cibulku, olej ze sušených rajčat a sůl dle chuti. Jemně promícháme, aby jsme z avokáda neměli kaši a podáváme. Tento salát nejlépe doplňuje celozrnné pečivo a čerstvá zelenina. Nechtě si chutnat 🙂

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>