Jarní závitky

Asijská specialitka, která osloví snad každého. Pokud máte chuť na něco křupavého a smaženého, tak tohle Vás jistě nezklame.

10-12 závitků, příprava 15 minut, pečení/smažení 20 minut

  • 1 balení tofu natural/seitan speciál
  • 1 velká mrkev
  • 200g bílého zelí
  • 2 PL bramborového škrobu
  • 2 PL hrášky
  • 3 PL sojové omáčky
  • 1/2 čl koření na tofu (Sonnentor) nebo dle chuti (když použijete tofu, se seitanem vynechat)
  • 3 PL tahini (nemusí být)
  • 8 plátů rýžového papíru​
  • sweet chilli omáčka k podávání

Mrkev i zelí nakrouháme na jemné nudličky, tofu/seitan na drobounké hranolky, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Do vetší mísy nalijeme horkou vodu do které si na pár sekund namáčíme listy rýžového papíru, aby úplně změkl. Ty pak pokládáme na čistý suchý talíř a do středu podélně rozprostřeme směs zeleniny s tofu. Papír zahneme po bočních okrajích a pak celé pevně srolujeme, aby byla směs důkladně zabalená. Směsi použijeme na jeden závitek pouze tolik, abychom mohli papír zabalit tak, aby udělal kolem dvě vrstvy. Při pečení by pak jinak popraskal. Takto připravené závitky vkládáme do rozpáleného oleje nebo pro lehčí verzi pečeme v předehřáté troubě na pečícím papíře pouze lehce potřené olejem. Pečeme dozlatova a necháme 10 minut mírně vychladnout. Podáváme s čerstvou zeleninou a sweet chilli omáčkou, do které závitky namáčíme.

O autorovi

Kateřina Blažčíková

Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


>