Pokud Vás už k večeři omrzely pomazánky s pečivem, jistě oceníte něco nového. Tenhle čočkový salát je lehký a hodí se skvěle i do práce nebo školy, protože si ho můžete vzít do krabičky s sebou. Můžete ho jíst jen tak samotný, s pečivem, anebo jako já s kukuřičnými pufírovanými chlebíčky. Tuhle kombinaci jsem si zamilovala! Pokud nejste milovníky čočky a máte jí třeba zošklivenou ze školních jídelen, tenhle recept Vás přesvědčí, že dobře upravená může být skutečně výborná. Bylinky tomuto salátu propůjčují jemnou chuť a navíc napomáhají dobrému trávení.
Když ho použijete jako přílohu třeba k opečenému tempehu na citrónovém pepři a zelené dušené zelenině, získáte výborné a výživné jídlo k obědu, které zaručeně zasytí. Ať zvolíte jakoukoli variantu, vždy se jedná o lehký a dietní pokrm, bohatý na bílkoviny, malé množství zdravých tuků, vlákninu a minerály.
Porce 3-4, příprava 20 minut, vaření 40 minut
- 140g zelené čočky
- 100g červené čočky
- 1 velká mrkev1 řapík celeru
- 1/2 cibule
- 3 PL slunečnicových semínek
- 1/4 čl rozmarýnu
- 1/2 čl tymiánu
- 1čl sušené petrželky
- 1 PL zeleninového koření
- 1 vrchovatá PL lahůdkového droždí
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 PL olivového oleje (dýňového, sezamového)
- sůl
Zelenou čočku dáme vařit do dvou hrnků vody pod pokličkou na mírný plamen. Mezi tím si v trošce vody podusíme nasekanou cibuli, po mírném změknutí přidáme i mrkev na půlkolečka a celer na měsíčky. Dusíme do změknutí. Ale nerozvaříme úplně doměkka, zelenina by měla být na skus. V míse promícháme všechny ostatní ingredience a přidáme dušenou zeleninu.
Když už je zelená čočka téměř měkká (cca po 30 minutách), přidáme červenou čočku a vaříme do změknutí. Případně přidáme ještě trochu vody. Ale jen tolik, aby byla po dokončení vaření odpařená a nemuseli jsme ji vylívat. Případně necháme čočku dojít pod pokličkou. Nakonec ji promícháme v míse se všemi ostatními ingrediencemi a necháme vychladnout a odležet v ledničce pár hodin.