Nejlepší a nejjednodušší veganský burger 😉 Ale také se jedná spíš o jídlo pro výjimečné příležitosti, pokud si hlídáte linii a budujete svaly. Ale v rámci hříchů je to ještě andílek, když zvolíte rozumnou porci.
2 porce, příprava 40 minut, marinování 8 hodin
- 2 ploché klobouky portobella (druh žampiónu)
Marináda
- šťáva z půlky citrónu
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 PL sojové omáčky
- 2 PL sirupu (agave, javorový)
- špetka chilli
- pepř
- sůl
- 1/4 čl tymiánu
- 1/4 čl oregána
- 1/4 čl mleté papriky
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 2 celozrnné housky
- 1/2 rajčete
- 2 listy salátu
- 4 kolečka papriky
- 2 PL tofunézy
- 2 PL kečupu nebo sweet chilli omáčky
K podávání libovolně
- Zeleninový salát (ten je povinný :-))
- Hranolky (upečené v troubě)
- tofunéza
- kečup
- sweet chilli omáčka
Odstraníme žampiónům nohu, smícháme všechny ingredience na marinádu a žampiony jí potřeme a namočíme spodkem klobouku dolů, aby ji co nejlépe nasály. Dáme do lednice, nejlépe přes noc (nebo ráno, pokud budou burgery k večeři).
Žampiony pečeme na grilovací pánvi na mírný stupeň, aby se nepřipalovaly, asi 30 minut do změknutí či v troubě pod grilem asi 20 minut. Housky přepůlíme a z vnitřní rozkrojené strany opečeme do lehce křupava na suché pánvi. Jednu stranu potřeme tofunézou, druhou kečupem nebo sweet chilli omáčkou. vložíme salát, papriku, kolečka rajčete a grilované portobello. Přiklopíme. Ihned podáváme s hromadou čerstvého zeleninového salátu a bramborovými hranolkami pečenými v troubě (nemusí být). Nechte si chutnat 😉
Původní recept je z veganotic.blogspot.cz ZDE.