Pokud nejste zrovna na sladké nebo chcete přichystat narozeninový dort pro někoho, kdo není zrovna cukromil, s tímhle dortem určitě zabodujete. Rýžový korpus v kombinaci s jemným fazolovým krémem doplněný zeleninou je jak pastva pro oči, tak požitek pro gurmánské tlamičky.
Porcí 8, příprava 40 minut + chladnutí
Korpus
- 450g sushi rýže
- 1 čl kurkumy
- 2 čl sypkého zeleninové bujónu
Náplň
- 2 plechovky bílých fazolí (260g)
- 300g bílého sojového jogurtu
- 30g lahůdkového droždí
- 40g bramborového škrobu
- 9g agaru prášku
- 3 čl černé soli
- 150g shitake
- 80g pórku
- 100g sušených rajčat (v oleji nebo po namočení)
- 1 čl tymiánu
Rýži rozdělíme na dvě části a každou uvaříme dle návodu s kurkumou a zeleninovým kořením. Když se rýže uvaří, ještě horkou ji natlačíme do dortové formy. Mezitím, co se vaří druhá várka, dáme formu do lednice. Korpus z vychladlé rýže vyklopíme na talíř a postup opakujeme i s druhou várkou. Tentokrát už rýži ve formě necháme.
Fazole s jogurtem, lahůdkovým droždím, škrobem a solí rozmixujeme. Houby nakrájíme na tenké plátky, pórek nasekáme na jemno a podusíme doměkka. Rajčata nakrájíme na jemno a všechnu zeleninu promícháme. Ještě přidáme tymián.
V kastrůlku dáme vařit půl hrnku vody, vmícháme agar a krátce povaříme. Poté za stálého míchání přidáváme fazolovou směs. Stále mícháme a vaříme na středním plameni, dokud směs nezačne houstnout. Když už máme kaši tak hustou, že v ní stojí lžíce (trvá to cca 5-8 minut), vmícháme zeleninu. Polovinu směsi rozetřeme na rýžový korpus v dortové formě, přiklopíme druhou vrstvou korpusu a rozetřeme na něj druhou část směsi. Uhladíme dobře stěrkou a ještě můžeme posypat nějakým kořením nebo bylinkami. Já jsem použila koření formaggio od Antonína.
Dort necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak dáme dobře ztuhnout do ledničky na pár hodin. Až když je ztuhlý a vychlazený, ho můžeme vyndat z formy a krájet. Podávejte nejlépe doplněný čerstvou zeleninou nebo salátem.
Nutriční hodnoty – 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota Kj / Kcal | Bílkoviny (g) | Sacharidy (g) | Tuky (g) |
482 / 114,8 | 3,9 | 21,5 | 1,3 |