Cha, tak tady to bude brnkačka. Jak nahradíte kravské mléko? Nebudete spíš vědět, co si dřív vybrat. Rostlinných mlék je na výběr celá řada.
zdroj Shutterstock
Nejznámější je nejspíš sojové. Ale tím rozhodně nekončíme! Dále tu máme:
Rýžové, ovesné, mandlové, konopné, špaldové, pohankové, dokonce makové nebo z kešu oříšků, slunečnicové... A tak dále. Pokračovat bych mohla ještě dál a dlouho.
Skvělá zpráva, že? Nikdy se vám neomrzí, protože má každé jinou, specifickou chuť. Krávy mi prominou, ale ty se můžou jít s obsahem svých vemínek zahrabat. Anebo ho spíš nechat pro telátka, které ho jistě ocení mnohem víc.
Mnoho druhů těchto rostlinných mlék se dá dnes běžně koupit ve zdravé výživě, DM drogerii, a dokonce i větších supermarketech. Pro ty kutivější z vás je zde recept, jak si takové oříškové nebo semínkové mléko udělat doma. A bez větší námahy. Jen je nutné počítat s trochu menší trvanlivostí.
zdroj Shutterstock
Každé z těchto lahodných mlíček je jiné, každé má trochu jinou chuť a vlastnosti, stejně jako jejich původci. Je tedy třeba vědět, kdy a po kterém sáhnout. Pojďme se podívat na využití těchto rostlinných nápojů v kuchyni.
Pečení
Pro pečení bych doporučila mléko sojové, ovesné nebo rýžové. V buchtě nebo jiném moučníku se chuť stejně ztratí. Tahle jsou levnější, to je hlavním důvodem, proč se pro pečení hodí. A ovesné a rýžové jsou spíše sladká, takže pokrm i mírně osladí. To stejné platí i pro palačinky, wafle atd.
Samozřejmě, nic vám nebrání použít i jiné oříškové nebo semínkové. I ta se pro pečení hodí.
Vaření
Nasladko: Pro obilné kaše se hodí jakýkoli druh. Pokud však budete připravovat pudink, vybírejte už opatrněji. Pro tenhle účel je nejlepší sojové, případně ovesné nebo ořechové. Nehodí se ale vůbec rýžové, špaldové a pohankové. Ty mají spíše vodovější konzistenci a výsledek by nebyl dobrý.
Naslano: omáčky, bramborová kaše, dušený špenát, polévky. Snad není nutné zdůrazňovat, že pro tyhle účely je třeba mléko neslazené a i nesladké. Tedy opět zapomeňte na rýžové nebo špaldové. Sojové je v těchto případech nejlepší volba. Pokud se jedná o jídlo se sladkokyselým tónem, třeba kulajda, hodí se i ovesné.
Smetana
Pokud vaříte smetanové omáčky nebo polévky, dnes už je na trhu mnoho lahodných variant v bezmléčné verzi. Náhrada klasické šlehačky je sojová nebo ovesná smetana (moje oblíbená). Dále si ještě můžete pomoct, jako to dělám já – místo třeba tří hrnků vody a jedné smetany v receptu dejte 4 hrnky sojového mléka. Výsledek je také skvělý.
Dále se vyrábí i rýžová a mandlová. Ty se ale zase hodí spíše na vaření nasladko nebo na polití pohárů.
Pokud chcete jídlo nakyslého charakteru, vyrábí se už i rostlinná zakysaná smetana od značky Dr. Oetker. A musím říct, že je celkem vydařená. 😉 Další možností je hedvábné tofu rozmixované s trochou soli, lahůdkového droždí a citrónu.
Mám tu pro vás také dva recepty na lahodné "sýrové" pokrmy: