V létě většinou vyhledáváme osvěžující nápoje na zchlazení v horkém počasí. To, že slazené limonády nejsou to nejlepší pro naše zdraví, si je vědom jistě každý. Nejblahodárnějším nápojem je čistá voda, kterou bychom měli pít denně. Jsou však i další nápoje, kromě vody, které mohou prospět našemu zdraví. Dokonce mohou i léčit. Jedním takovým je kombucha.
Zdroj: Shutterstock
Co je to kombucha
Jedná se o houbu (nebo přesněji řečeno lišejník) přivezenou z východní Asie, kde byla známa už v dynastii Tsin, 221 let před n.l. Odedávna se používala jako lék i potravina. Přirozeně perlivý kvašený nápoj, který se vyrabí ze slazeného obvykle zeleného nebo černého čaje, se připravuje právě za pomoci této houby. Během procesu kvašení vzniká oxid uhličitý, rozkládá se cukr a tvoří se účinné látky:
Zdroj: Shutterstock
Výsledný nápoj je příjemně osvěžující. Skvělý je vychlazený s ledem a plátky citrónu jako letní limonáda. Někomu může chutnat, někomu naopak ne. Je to otázka chuti a zvyku. Mladá kombucha připomíná šumivé sladké víno, po delším kvašení spíše pivo až ocet.
Účinnosti dosáhnete při pravidelném popíjení. Léčivá dávka jsou 2dl 3x denně, 1x denně jako prevence. Nejlépe na lačno před jídlem. Maximální dávka není omezená, ale doporučuje se spíše přidávat postupně, aby to s Vámi moc nezamávalo. Kombucha je totiž velice účinná z hlediska podpory trávení a čištění střev.