Kombucha – lék i letní osvěžení

V létě většinou vyhledáváme osvěžující nápoje na zchlazení v horkém počasí. To, že slazené limonády nejsou to nejlepší pro naše zdraví, si je vědom jistě každý. Nejblahodárnějším nápojem je čistá voda, kterou bychom měli pít denně. Jsou však i další nápoje, kromě vody, které mohou prospět našemu zdraví. Dokonce mohou i léčit. Jedním takovým je kombucha.

kombucha

Zdroj: Shutterstock

Co je to kombucha

Jedná se o houbu (nebo přesněji řečeno lišejník) přivezenou z východní Asie, kde byla známa už v dynastii Tsin, 221 let před n.l. Odedávna se používala jako lék i potravina. Přirozeně perlivý kvašený nápoj, který se vyrabí  ze slazeného obvykle zeleného nebo černého čaje, se připravuje právě za pomoci této houby. Během procesu kvašení vzniká oxid uhličitý, rozkládá se cukr a tvoří se účinné látky:

  • Kyselina citrónová
  • Kyselina L–mléčná
  • Kyselina listová
  • Kyselina glukonová
  • Kyselina glukuronová
  • Kyselina hyalurónová
  • Kyselina usninová
  • Kyselina jablečná
  • Aminokyseliny
  • Vitamín B1 (thiamin)
  • Vitamín B2 (riboflavin)
  • Vitamin B3 (niacin)
  • Vitamín B6 (pyridoxin)
  • Vitamín B12 (kobalamin)
  • Vitamín C (kyselina askorbová)
  • Enzymy
  • Zdroj: Shutterstock

    Výsledný nápoj je příjemně osvěžující. Skvělý je vychlazený s ledem a plátky citrónu jako letní limonáda. Někomu může chutnat, někomu naopak ne. Je to otázka chuti a zvyku. Mladá kombucha připomíná šumivé sladké víno, po delším kvašení spíše pivo až ocet.

    Účinnosti dosáhnete při pravidelném popíjení. Léčivá dávka jsou 2dl 3x denně, 1x denně jako prevence. Nejlépe na lačno před jídlem. Maximální dávka není omezená, ale doporučuje se spíše přidávat postupně, aby to s Vámi moc nezamávalo. Kombucha je totiž velice účinná z hlediska podpory trávení a čištění střev.

    Léčivé účinky

  • Čistí a ředí krev
  • preventivně působí proti zhoubným nemocem, pomáhá při léčbě rakoviny
  • podporuje přirozenou imunitu organizmu
  • udržuje celkovou rovnováhu v těle
  • zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci a působí jako stimulant
  • odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol
  • regeneruje buněčné stěny
  • reguluje trávení, střevní mikroflóru, podporuje metabolizmus, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí
  • pročišťuje žlázy (pomáhá při problémech s funkcí ledvin a žlučníku)
  • odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy
  • při nadváze napomáhá snížení tělesné hmotnosti (3x denně před jídlem)
  • uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organizmu, normalizuje pH krve
  • má antibiotické účinky
  • má diuretické účinky (pomáhá při otocích)
  • O autorovi

    Kateřina Blažčíková

    Katy se stravuje rostlinnou stravou od roku 2012 a rozhodla se tak ze zdravotních i etických důvodů. Zdravá strava a sport jsou od 16 let jejím velkým koníčkem. Nejvíce propadla fitness a vzhlédla se v osvalené atletické ženské postavě. Byla pro ni tedy výzva zjistit, zda bude možné na rostlinné stravě budovat svalovou hmotu a závodit v kategorii bikini fitness. Podařilo se jí to díky vzdělání a tvrdé dřině a nyní předává svoje zkušenost a znalosti dál formou on-line koučinku, ale také články, youtube videi a příspěvky na sociálních sítích.


    >