Jestli existuje nějaká ingredience, která u mě doma nikdy nesmí chybět, pak je to lahůdkové droždí. Kupodivu ho zná jen málo lidí. A to je velká škoda. Protože díky jeho využití získáte mnoho důležitých živin a mikronutrientů a také dodá vašim pokrmům lahodnou chuť. Jak jinak, když je lahůdkové 🙂 Kdyby mi náhodou došly proteinové koktejly nebo skořice, asi bych hlásila poplach. Ale bez lahůdkového droždí už si vaření neumím představit.
Zdroj: Shutterstock
Setkat se s ním také můžete pod názvem tebi nebo francouzské droždí. Právě ve Francii má totiž svůj původ. Nechte se zmást názvem. Tohle droždí není aktivní. Tedy, nevyužívá se k žádnému druhu kynutí ani kypření. Je to vlastně taková superpotravina, která se využívá jako dochucovadlo. A proč bychom ho měli do jídelníčku zařadit?
Zdroj: Shutterstock
Nutriční kvality
Skládá se z 50% z bílkovin! Přitom má nízký obsah tuku a vyniká vysokým obsahem vitaminů skupiny B. Dokonce se řadí mezi jeden z nejbohatších zdrojů těchto vitamínů vůbec. Ty se podílí na metabolismu sacharidů, podporují nervovou soustavu a zajistí krásnou pleť. Dále je bohaté na minerální látky, z nichž nejvýznamnější je obsah chromu. Ten napomáhá efektivnímu využití glukózy a tím snižuje chuť na sladké. Lahůdkové droždí je vhodné i pro bezlepkovou dietu. Má mírně slanou chuť, takže díky němu můžete snížit obsah přidané soli v pokrmech.
Použití je velmi široké. Hlavně pokud vyřadíte mléčné výrobky, nahradí vám v pokrmech tolik oblíbenou sýrovou chuť. Dokonce s ním dosáhnete i falešné "vajíčkové" chuti. Zvláště když ho ještě zkombinujete s černou solí. Pomazánky, omáčky, polévky, saláty,... Díky lahůdkovému droždí získá každý pokrm šmrnc a jemnost. Například, když ho smícháte 2:1 s rozemletými kešu oříšky, získáte výbornou bezmléčnou alternativu k parmazánu, která je vynikající na těstoviny nebo salát. Posypat si s ním jednoduše můžete i namazaný chleba.
Recepty s lahůdkovým droždím:
A kde ho seženete? V každé zdravé výživě a už dokonce i v supermarketech Tesco a Globus nebo u nás na Veganza Store.